Gids in subsidie-oerwoud: voor start-ups en andere ondernemers
Ondernemers hebben moeite de weg te vinden naar financieringsmogelijkheden van de overheid. Het subsidie-oerwoud, lees je soms zelfs. Enter René Kamphuis, mkb-adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “Elke ondernemer zou minstens één keer bij ons moeten langskomen.”
Een groot pand in de hippe Binckhaven. In de hal staat een tafelvoetbalspel, in de aangrenzende ruimte kan je met een glijbaan van de 1e verdieping afdalen. De muren en liften tonen slogans als ‘Eyes on infinity / while making history’ en ‘No guts, no glory’. Verspreid door het pand vind je kamers met zitzakken en felgekleurde post-its aan de muur. Het is duidelijk: hier bruist het van innovatieve en creatieve ideeën.
Impact City is gevestigd in Apollo 14, het impact start-up pand van Den Haag. Een hoogwaardige bedrijfslocatie specifiek voor impact ondernemingen en ondersteunende dienstverleners waar het impact ecosysteem bij elkaar komt. Een van die dienstverleners is René. Samen met zijn collega’s adviseert hij ondernemers – en collega’s van Impact City – over financierings- en andere ondersteuningsmogelijkheden van de overheid.
Waar lopen de meeste start/scale-ups tegenaan als het gaat om financiering?
“Dat het tijd kost: om de juiste ondersteuning te vinden, om een aanvraag in te dienen of een pitch voor te bereiden. Het kost ook tijd voordat je je eerste geld binnen krijgt nadat je al veel tijd in het voortraject hebt gestoken. Dat maakt start-ups wel eens moedeloos.”
Je hoort of leest vaak over het ‘oerwoud aan subsidies’. Herken jij dat? Is er zoveel en/of is het inderdaad zo verwarrend?
“Er zijn veel ondersteuningsmogelijkheden, dus dat herken ik wel. Maar je moet goed kijken naar wat er past bij de bedrijfsfase, de manier van organisatie van het bedrijf of de wensen van de start-up. Wij weten goed de weg.”
Hoe help jij ondernemers dit ‘oerwoud’ door? Waarom is het handig dat ze bij jou aankloppen?
“Door in gesprek te gaan kunnen wij als MKB-financiering al heel snel inventariseren wat in welke situatie past. Dat bespaart een hoop tijd. Daarnaast weten we veel over het hele financiële landschap buiten RVO. Veel regelingen vereisen ook dat er een externe, private partij betrokken wordt in de financiering. En die kennen wij ook.”
Wat kan de overheid betekenen voor innovatieve ondernemers?
“Enorm veel! We stappen vooral in als de markt faalt. Bijvoorbeeld als een investeerder het risico te hoog vindt, of een bank onvoldoende zekerheden heeft. Dan probeert de overheid deze ‘gaten’ op te vullen met regelingen of instrumenten. Maar ook met netwerken, internationaliseren, partners vinden in het buitenland, het doen van energie- of milieu investeringen. Daarom: innovatieve ondernemers zouden allemaal ter oriëntatie minstens één keer bij ons moeten langskomen!”
Waarom is het nuttig/nodig dat de overheid bedrijven helpt, moeten ze niet zichzelf kunnen redden?
“Als bedrijven door private partijen niet voldoende ondersteund kunnen worden en de politiek deze bedrijven wel belangrijk vindt voor de ontwikkeling van Nederland, is het nodig dat de overheid deze ondersteuning op zich neemt. Anders zouden bijvoorbeeld veel innovaties niet naar de markt komen en dat schaadt uiteindelijk veel meer dan alleen de economie van Nederland.”
Bron: RVO